Soal Listening Section Mp3 Bahasa Inggris dan Teksnya

Posted on

Hai semuanya, berbicara mengenai listening mungkin sebagian orang sudah tidak asing lagi bahkan ada yang memiliki kegemaran dalam hal ini contohnya listening the radio, listening the music, and soon. Lalu bagaimana dengan Listening Section in the test ? Listening (Mendengarkan), kadangkala menjadi momok bagi sebagian peserta ujian bahasa Inggris. Kendala utama nya adalah minim nya pengetahuan mereka akan vocabulary, dan kurangnya latihan dalam mengerjakan soal bentuk listening section. Pada kesempatan ini, saya mengajak sahabat SBI (Study bahasa Inggris) dimanapun untuk mempersiapkan diri dalam ujian Listening section, yang akan kami sertakan file sound , soal dan transcript nya dalam artikel berikut ini :

Silahkan Dengarkan Sound nya, kemudian Baca dan Kerjakan Soal Berikut ini :

[su_spoiler title=”Voice :” open=”yes” style=”fancy” icon=”caret” anchor=”listening”]

[sc_embed_player_template1 fileurl="http://www.studybahasainggris.com/wp-content/uploads/2016/04/01-Main-Direction.mp3"]
[/su_spoiler]

In this section of the test, you will have the chance how well you understand spoken English. There are four parts to this section with special directions for each part..

Part I
Questions 1 – 4

Directions:

In this part of the test you will hear some dialogues and questions spoken in English. The questions and the dialogues will be spoken twice. They will not be printed in your test book, so you must listen carefully to understand what the speakers are saying. After you listen to the dialogue and the question about it, read the five possible answers, and decide which one would be the best answer to the question you have heard.

Now listen to a sample question.

You will hear:

[sc_embed_player_template1 fileurl="http://www.studybahasainggris.com/wp-content/uploads/2016/04/02-Part-1-Direction.mp3"]

Man : We are almost out of cereal.
Woman  : I know. I will go to the grocery store to buy some more. I will also get some milk, bread, and fruit.
Man : Would you get me some instant noodles?
Woman  : Sure.
Narrator   : What does the man want the woman to buy?

A. Fruit
B. Milk
C. Bread
D. Noodles
E. Cereal

The best answer to this question is “Noodles” therefore you should choose answer (D).

  1. A. Buying stationary set at a book store
    B. Going to a book store.
    C. Following directions.
    D. Asking for directions to the woman.
    E. Walking down Jalan Basuki Rahmat.
    [sc_embed_player_template1 fileurl=”http://www.studybahasainggris.com/wp-content/uploads/2016/04/03-Number-1.mp3″]
  2. A. In the morning.
    B. In the afternoon.
    C. In the evening.
    D. At noon.
    E. At midnight.
    [sc_embed_player_template1 fileurl=”http://www.studybahasainggris.com/wp-content/uploads/2016/04/04-Number-2.mp3″]
  3. A. Expressing hope.
    B. Expressing pride.
    C. Expressing satisfaction.
    D. Showing happiness.
    E. Showing certainty.
    [sc_embed_player_template1 fileurl=”http://www.studybahasainggris.com/wp-content/uploads/2016/04/05-Number-3.mp3″]
  4. A. Take the phone for the woman.
    B. Leave the woman alone.
    C. Getting a quick call.
    D. Giving a mobile phone.
    E. Thanking the man.
    [sc_embed_player_template1 fileurl=”http://www.studybahasainggris.com/wp-content/uploads/2016/04/06-Number-4.mp3″]

Part II
Questions 5 – 7

Directions:

In this part of the test, you will hear some incomplete dialogues spoken in English, followed by four responses, also spoken in English. The dialogues and the responses will be spoken twice. They will not be printed in your test book, so you must listen carefully to understand what the speakers are saying. You have to choose the best response to each question.

Now listen to a sample question.

You will hear:

Man :  May I taste the caramel pudding you just made?
Woman  :  Of course you may. How does it taste?
Man :  …

Narrator : What is the most appropriate response for the man to reply?

A. It is very expensive I think.
B. It is very delicious. I really enjoy the taste.
C. I think I will cook it myself.
D. I don’t think I’ll come with you.

The best answer to the question “How does it taste?” is choice B. Therefore you should choose answer (B).

  1. Mark your answer on your answer sheet.
  1. Mark your answer on your answer sheet.
  1. Mark your answer on your answer sheet.

Part III
Questions 8 – 11

Directions:

In this part of the test, you will hear some dialogues or monologues spoken in English. The dialogues or monologues will be spoken twice. They will not be printed in your test book, so you must listen carefully to understand what the speakers are saying. After you listen to the dialogue or monologue, look at the five pictures provided in your test book, and decide which one would be the most suitable with the dialogue or monologue you have heard.

 listening task no 8

listening task no 9

listening task no 11


Part IV
Questions 12 – 15

Directions:

In this part of the test, you will hear several monologues. Each monologue will be spoken twice. They will not be printed in your test book, so you must listen carefully to understand what the speakers are saying. After you hear the monologue and the question about it, read the five possible answers and decide which one would be the best answer to the question you have heard.

  1. A. Surabaya’s climate
    B. Rare rainfall in Surabaya
    C. The tropical cyclone of Narelle
    D. Weather report
    E. High speed wind
  1. A. The cyclone prevent cloud formation
    B. The weather is shifted
    C. The climate change
    D. The rain intensity is low
    E. The cyclone is over
  1. A. Elephant’s habitat
    B. Elephant’s characteristics
    C. Elephant’s foods
    D. Elephant’s activities
    E. Elephant’s usage in human life
  1. A. 3 meter
    B. 3,8 meter
    C. 2,8 meter
    D. 2 meter
    E. 1800 kg

Demikian Soal dan Sound pada listening section. Untuk mempermudah dalam mempelajarinya, saya sertakan listening script nya sebagai berikut ini :

Listening Script

[su_accordion]
[su_spoiler title=”Part I:”]

Part I
Questions 1 to 4

  1. Man :  Excuse me. Is there a Bookstore store around here?
    Woman :  Yeah, there is one near here.
    Man :  Can you tell me how to get there?
    Woman   :  Sure! Go straight down this street for two blocks. Turn right when you get to Jalan Basuki Rahmat. Stay on jalan Basuki Rahmat for half a block.  It’s on the right-hand side.Narrator :  What is the man doing?
  1. Woman :  Why didn’t you answer my call?
    Man        :  Did you call me? When is that?
    Woman   :  Around 8 this morning.
    Man        :  Oh, I’m sorry. My mobile phone was on silent mode.Narrator :  When did the woman call the man? 
  1. Dad :  I heard you won the national math Olympic. That is awesome. I’m very proud of you!
    Daughter   :  Thank you Dad! I could never do it without you.Narrator    :  What is the topic of the conversation?
  1. Woman :  Did you see my mobile phone?
    Man        :  Oh, yeah. It is on the dining table.  Let me take it for you
    Woman   :  Thank you.Narrator :  What will the man do?

 [/su_spoiler]

[su_spoiler title=”Part II:”]

Part II
Questions 5 to 7

  1. Man :  Hi, Sandy! Thank you for the present you gave me yesterday.
    Woman   :  Don’t mention it. I hope you like it. Narrator :  What is the man probably answer?
    A. Thanks God ness.
    B. Yes, it’s so hard to play.
    C. I like the way you treat me.
    D. Sure, it’s so wonderful.
  1. Man :  Please forgive me, I surely made a mistake.
    Woman   :  What is it about?
    Man :  The grammar book I borrow from you yesterday.  I have lost it.
    Woman   : That grammar book? Oh, no! Not that grammar book. I really need it for my English test preparation.Narrator :  What is the man most likely reply?
    A. I’d love that book.
    B. Thank you.
    C. I’m proud of you.
    D. I’m sorry. I’ll try to get a new one for you
  1. Man :  Do you want me to carry these papers to your new room?
    Woman   :  No, thank you. I can manage that.
    Man :  Ok, but let me bring that box.Narrator :  What is the woman probably response?
    A. My box is black and big.
    B. I will go to her room.
    C. Thank you. That’s very nice of you.
    D. It’s a plastic box.

[/su_spoiler]

[su_spoiler title=”Part III:”]

Part III
Questions 8 to 11

  1. Man :  Did you come to our school reunion last week?
    Woman   :  No. I had to prepare a test for my students. What about you?
    Man :  Yes, I came to the reunion. I met so many old friends there. Danny is a lawyer. He runs his own law firm.  Eddy is a successful business owner. Rosa is in the Army, and her Brother, Ryan, is a commercial pilot.Narrator :  Which picture shows the woman’s occupation?
  1. Man :  Have you bake the turkey, honey?
    Woman   :  Not yet! I think we need a new microwave. This old one is not work very well anymore.
    Man        :  Ok, Let’s buy a new one, then.
    Narrator :  Which picture shows what they want to buy? 
  1. This animal is a largest flightless birds native from Africa. It is distinctive in its appearance, with a long neck and legs and the ability to run at maximum speeds of about 70 km per hour, the fastest land speed of any bird. Its diet mainly consists of plant matter, though it also eats invertebrates. It lives in nomadic groups which contain between five and fifty birds.Narrator    :           Which picture goes to the monologue? 
  1. Hi, my name is Andy. I’m 17 years old.  Almost everybody has some kind of hobby. My hobby is listening to music. I am very fond of music. When I am free, I often listen to my favorite songs from a digital music player. At weekends, I usually go to music shops in the downtown areas to buy good CDs. Of the famous pop singers. I prefer Adele, Bruno Mars, One Direction and Noah.Narrator    :           What is Andy’s hobby?

[/su_spoiler]

[su_spoiler title=”Part IV:”]

Part IV
Questions 12 to 15

Question number 12 and 13 refer to the following monologue

Good morning, everyone.  I’m Iman Dwi, lively reported for Suara Surabaya 100 FM. It is 8 in the morning on Surabaya local time and thanks for staying with us.

We start this report with Tropical Cyclone, Narelle, which currently hit our town Surabaya.  According to weather station of Juanda, for next few days, Surabaya and surrounding areas will be affected by gale. The wind will reach the speed of 30 to 40 kilometers per hour. In fact, in extreme conditions, the wind speed can reach approximately 45 kilometers per hour.

Narelle tropical cyclone will reduce rainfall.  The strong winds prevent the formation of clouds in the sky which makes the rain rarely fall.  Later, when the Cyclone is over, the rainfall will restore to normal intensity as before, or even much heavier. So citizen, please prepare for this weather shift.

  1. What is the monologue about?
  2. Why does the rain rarely fall during tropical cyclone?

Question number 14 and 15 refer to the following monologue

An elephant is the largest and strongest of all animals. It is a strange looking animal with its thick legs, huge sides and backs, large hanging ears, a small tail, little eyes, long white tusks and has a long nose.

The elephant is a very intelligent animal. Its intelligence combined with its great strength makes it a very useful servant to man and it can be trained to serve in various ways, such as: carry heavy loads, hunt for tigers and even fight.

The elephant’s weight considerably varies from 1200 kg to 1800 kg; males average 3 meter in total length while females average 2.8 meter. They have an average body temperature of 28 °Celsius to 32 °Celsius.

  1. What is the monologue about?
  2. How long does the male elephant in average?

[/su_spoiler]

[su_spoiler title=”Kunci Jawaban:”]

  1. D
  2. A
  3. B
  4. A
  5. D
  6. D
  7. C
  8. E
  9. B
  10. C
  11. E
  12. D
  13. A
  14. B
  15. A

[/su_spoiler]

[/su_accordion]

Mudah bukan mengerjakan soal Listening ? nah, sahabat Study bahasa Inggris apalagi yang menjadi alasan kalian untuk tidak mendapatkan nilai yang maksimal … Dimana ada niat pasti ada jalan untuk sukses, terus berlatih ya kawan *_*

[su_spoiler title=”Baca juga artikel lainnya :” open=”yes” style=”simple” icon=”plus-circle” anchor=”read”]

[/su_spoiler]